Kotlety jaglane z kalafiorem

Kotlety jaglane z kalafiorem

Kasza jaglana to bardzo zdrowa kasza o absolutnie uniwersalnym zastosowaniu. Sprawdza się świetnie w słodkich przepisach, jak również w daniach wytrawnych. Do wytrawnych jaglanych przepisów dołączy dziś kolejny, który znalazł swoich wielbicieli jeszcze przed oficjalną premierą. Ja sama uwielbiam te kotlety.
Wypróbujcie je koniecznie :).

Przepis na jaglano-kalafiorowe kotlety

Składniki

  • ok. 180 g kaszy jaglanej (niepełny kubek) Gdzie kupić?
  • ok. 230 g kalafiora
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżki maranty trzcinowatej Gdzie kupić?
  • sól (1 łyżeczka) i pieprz (ok.1/3 łyżeczki) do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

  1. Odmierzamy kaszę i dokładnie płuczemy ją pod zimną wodą. Przesypujemy do garnka i zalewamy wodą, w stosunku 2 do 1.
  2. Do kaszy dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy na małym ogniu do momentu wchłonięcia całej wody. Po ugotowaniu zostawiamy kaszę pod przykryciem, na rozgrzanym palniku, by jeszcze dojrzewała.
  3. W międzyczasie do osobnego garnka przekładamy kalafiora podzielonego na mniejsze części i gotujemy do miękkości z dodatkiem kilku kulek ziela angielskiego.
  4. Po ugotowaniu kalafiora dokładnie odcedzamy (pozbywamy się ziela angielskiego), a kaszę jaglaną studzimy.
  5. Następnie wszystko przekładamy do miski i bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy przyprawy (czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz), a na sam koniec mąkę (marantę trzcinowatą). Wszystko raz jeszcze dokładnie mieszamy.
  6. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i z tak przygotowanej masy formujemy na patelni kotlety. Smażymy na średnim ogniu z jednej i drugiej strony do momentu zarumieniania kotlecików.
  7. Zajadamy w towarzystwie dowolnych warzyw bądź same :).

Znacie marantę trzcinowatą?

  • Maranta swoją konsystencją przypomina mąkę ziemniaczaną, tapiokę czy skrobię kukurydzianą.
  • Podobnie jak wymienione mąki, służy do zagęszczania.
  • Maranta nie zawiera glutenu.
  • Dzięki marancie moje kotlety mają delikatnie chrupiącą skórkę, a w środku są lekkie i delikatne.
  • Z maranty przygotowuję też pyszny daktylowo-kokosowy budyń, który niedługo poznacie.

Przyznam Wam szczerze, że ja odkryłam ją niedawno. Nie poznałam jeszcze wszystkich jej zalet, ale jedno jest pewne, te kotlety dzięki niej są pyszne, puszyste i delikatne. Obiecuje na bieżąco dzielić się moimi dalszymi doświadczeniami z udziałem maranty trzcinowatej :).

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Kotlety jaglane z kalafiorem
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Świąteczne piernikowe ciasteczka bezglutenowe Święta tuż tuż, więc to najwyższy czas, aby zabrać się za przygotowanie świątecznych ciasteczek - oto przepis na zdrowe, piernikowe ciasteczka bezglutenowe!
Czekoladowo-jaglany granat Dzisiejszy przepis to świetna wiadomość dla miłośników kaszy jaglanej - sprawdź jak przyrządzić pyszne i zdrowe jaglane ciasto bez pieczenia!
Zdrowy, domowy snickers Zdrowe słodycze nie mogą, a nawet nie powinny się znudzić :)! Przekonajcie się, że zdrowo równa się pysznie. Przepis na mocno orzechowe ciasto już na blogu!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*