Kotlety mielone z morelą

Kotlety mielone z morelą

W sobotę zastanawiałam się co by tu zrobić na obiad i nabrałam ochoty na kotlety mielone :). Kotlety to chyba najprostszy i najszybszy obiad na świecie. Bardzo lubię przepis na kotlety z soczewicą i pieczarkami, który już znacie, jednak tego dnia miałam ochotę na coś zupełnie innego. No i oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zaczęła rozmyślać nad nowym przepisem.

Jak powstają moje przepisy?

Proces, kiedy w głowie układa mi się nowy przepis lubię chyba najbardziej. Czasem inspiracje rodzą się same, bo coś poczuję albo zobaczę. Czasem pracuje moja wyobraźnia i wyobrażam sobie smak, który natychmiast muszę odtworzyć w świecie rzeczywistym :). Mnóstwo przepisów układam na zajęciach fitness, podczas biegania, głównie tego porannego, a także w wannie ;)! Niezależnie jednak od wszelkich okoliczności, najważniejsze jest działanie! Jeśli więc zastanawiacie się czym zaskoczyć dziś Waszych bliskich, zapraszam Was do kuchni :)! Przepis, który przygotowałam, i który Wam dziś przesyłam potwierdza to, że przygotujecie szybki obiad nie obawiając się przy tym, że będzie nudno:)!

Przepis na kotlety mielone z delikatną, słodką nutą

Składniki

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego dobrej jakości
  • 30 g suszonych moreli (ok. 5 szt., koniecznie niesiarkowanych)
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku oraz odrobina (na końcówce łyżeczki) papryki ostrej
  • olej kokosowy do smażenia Gdzie kupić?

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy ze skóry i kroimy w dość drobną kostkę. Podobnie kroimy papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, przekładamy pokrojone w kostkę warzywa i smażymy do momentu, aż cebula zmięknie. Możemy dodać do warzyw 1 łyżeczkę soli. Dusimy przez parę minut na małym ogniu.
  2. W międzyczasie do miski przekładamy mięso mielone. Morele kroimy w bardzo drobną kostkę. Rozdrobnione morele przekładamy do miski z mięsem i dokładnie mieszamy.
  3. Kiedy warzywa na patelni będą gotowe, przekładamy w do mięsa i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajko i ponownie dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pieprz (u mnie ok. 0,5 łyżeczki), paprykę ostrą (u mnie niewielka ilość, na końcówce łyżeczki) oraz sól do smaku. Ja dodaje zwykle ok. 2/3 łyżeczki soli. Najlepiej spróbujcie mięso przed formowaniem kotletów, aby sprawdzić czy jest dobrze doprawione.
  4. Kiedy uznacie, że dodaliście odpowiednią dla siebie ilość soli i pozostałych przypraw, formujemy kotlety.
  5. Smażymy na patelni po obu stronach na średnim ogniu.
  6. Kotlety świetnie komponują się z ogórkiem kiszonym.
  7. Są doskonałym składnikiem obiadu na ciepło, ale idealnie smakują również na zimno.

Smacznego :)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Kotlety mielone z morelą
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*