Kotlety mielone z pieczarkami i zieloną soczewicą

Kotlety mielone z pieczarkami i zieloną soczewicą

Moja propozycja na dziś to efekt szybkiego przeglądu lodówki. Soczewica to warzywo, które lubię gotować w większej ilości. Ponieważ miseczka soczewicy nie została wykorzystana wcześniej, a obok znalazło się mięso mielone, nie było wyjścia, trzeba było to połączyć. Uwielbiam takie sytuacje w kuchni, kiedy z „niczego” nagle powstaje bardzo smaczna potrawa. Do wspomnianych składników dołączyło jeszcze kilka pieczarek i tak powstał dzisiejszy wpis :).

Kotlety mielone z soczewicą i pieczarkami

Przepis na kotlety mielone z pieczarkami i soczewicą

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 150 g ugotowanej soczewicy zielonej
  • 150 g pieczarek
  • 3-4 spore ząbki czosnku
  • sól, pieprz (u mnie ok. 1 łyżeczka soli i ok. 0,5 łyżeczki pieprzu)
  • 1 jajko
  • liść laurowy i ziele angielskie do gotowania soczewicy
  • masło klarowane

Przygotowanie

  1. W zależności od rodzaju soczewicy zielonej, albo moczymy ją przed gotowaniem, albo tylko dokładnie płuczemy. Zwykle jest to napisane na opakowaniu. Ja kupuję soczewicę w sklepie Dra Pelca, nie wymaga ona wcześniejszego namaczania. Zwykle, tak jak pisałam wcześniej, gotuję więcej soczewicy, najczęściej 1 szklankę suchych ziarenek w 2 szklankach wody. Do przepisu potrzeba jedynie ok. 150 gramów, czyli niewielką miseczkę, więc proponuję ugotować 0,5 szklanki soczewicy w 1 szklance wody z dodatkiem 2 ziarenek ziela angielskiego i 2 listków laurowych. Gotujemy ok. 30-40 min. na małym ogniu.
  2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy czosnek starty na drobnej tarce.
  3. Pieczarki myjemy, jeśli jest potrzeba to obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na łyżeczce masła klarowanego z dodatkiem soli i pieprzu. Smażymy do momentu, aż odparuje cała woda.
  4. Następnie przekładamy pieczarki i soczewicę do miski i dosłownie chwilę blendujemy. Nie musimy całkowicie rozgniatać soczewicy, a jedynie odrobinę, by łatwiej było formować kotlety.
  5. Soczewicę łączymy z mięsem mielonym i czosnkiem, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy jajko i formujemy kotlety.
  6. Z podanych proporcji wychodzi ok. 8-9 szt. przepysznych kotletów mielonych.
  7. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na średnim ogniu.
  8. Kotlety bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Życzę smacznego!

Kilka infomacji

  • Zamiast soczewicy zielonej można użyć zielonego groszku. Zielony groszek również kupuję w sklepie Dra Pelca.
  • Istnieje kilka rodzajów soczewicy, ja najczęściej wybieram czerwoną albo zieloną. Czerwona jest najdelikatniejsza i ma tendencję do rozpadania się podczas gotowania. Zielona ma natomiast piękną zwartą konsystencję nawet po ugotowaniu. Oprócz tego jest jeszcze soczewica czarna, żółta i brązowa.
  • Soczewica pod względem wartości odżywczych jest bogata w białko. Nie jest to jednak pełnowartościowy produkt białkowy ze względu na skład aminokwasowy. Spożywając ją w posiłku, mimo dużej zawartości białka, dostarczamy organizmowi przede wszystkim węglowodany.
  • Soczewica to również bogate źródło potasu, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego oraz błonnika.

Kotlety mielone podałam z burakami, na które przepis znajdziecie tutaj: pieczone buraczki z papryką.

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Kotlety mielone z zieloną soczewicą i pieczarkami
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)
Pasztet z kurczaka zagrodowego i papryki Mimo że pasztet to trochę pracy w kuchni, gwarantuję Wam, że warto się poświęcić! Na wielkanocne śniadanie jak znalazł :). Smacznego :).
Pasztet z wątróbki i pieczarek Dobre śniadanie to podstawa! Do grona śniadaniowych przepisów dołącza pyszny pasztet, który dostarczy dużej porcji białka i energii na cały dzień.
Pieczarkowy krem z czarnuszką Jeżeli lubicie zdrowe, aromatyczne zupy, to zachęcam Was do wypróbowania mojego kremu pieczarkowego z dodatkiem czarnuszki. Z pewnością Wam zasmakuje :)!

4 komentarze

  1. Pingback: Pieczone buraki z papryką - Granat w kokosie

  2. Pingback: Puree z dyni i orzechów włoskich - Granat w kokosie

  3. Wyszły mi świetne kotlety mielone, dzięki za przepis

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*