Krem czekoladowo-orzechowy

Krem czekoladowo-orzechowy

Od kilku dni mamy jesień. To piękna pora roku, szczególnie wtedy, kiedy za oknem gości słońce i mnóstwo urzekających kolorów. Uwielbiam spacerować w słoneczne jesienne dni. Dużo wtedy rozmyślam i staram się czerpać radość i inspirację z każdej sekundy słonecznego dnia :). Jednak o tej porze roku często bywa inaczej, jest ponuro i depresyjnie. Wtedy nie pozostaje nic innego jak pozostać w domu, posłuchać dobrej muzyki i przygotować coś pysznego. Taki zestaw potrafi stworzyć prawdziwą słoneczną atmosferę :). Jesień obfituje w wyśmienite smaki, pojawia się m.in. dynia, grzyby oraz świeże orzechy.

Dla orzechowych łakomczuchów to zatem wielka uczta. Ja do nich należę, orzechy mogłabym jeść pod każdą postacią i wszystkie ich rodzaje, żadnymi nie pogardzę! Dziś połączyłam je z kakao, tworząc pyszny i zdrowy krem czekoladowy, który z pewnością poprawi Wam nastrój w pochmurne popołudnia i wieczory :).

gwk3_0302

Przepis na 2 porcje kremu

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 60 g dowolnych orzechów (ja dodałam orzechy nerkowca oraz włoskie)
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżki kakao
  • sok z połowy cytryny
  • 1 świeża figa (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Orzechy obieramy, jeśli jest taka potrzeba, i rozdrabniamy. Ja do rozdrobnienia użyłam młynka, ale z powodzeniem można je rozdrobnić ręcznie.
  2. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, łyżką wydrążamy miąższ i przekładamy do naczynia.
  3. Do awokado dodajemy sok z cytryny, kakao i miód, opcjonalnie świeżą figę.
  4. Wszystko blendujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  5. Do kremu dodajemy orzechy i mieszamy łyżką bądź blenderem. Ja wymieszałam łyżką, bo lubię jak kawałki orzechów są wyczuwalne :).
  6. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce, można jednak pałaszować zaraz po przygotowaniu.
  7. Deser podajemy udekorowany rozdrobnionymi orzechami.

Kilka informacji

  • Do przyrządzenia deseru możemy użyć dowolnych orzechów, niekoniecznie takich jak w przepisie.
  • Orzechy warto przed spożyciem namoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Dzięki temu mamy pewność, że w pełni wykorzystamy ich wartości odżywcze, oraz że będą lżej strawne.
  • Najzdrowsze orzechy to orzechy makadamia, mają najlepszy stosunek kwasów omega-3 w stosunku do kwasów omega-6, a przy okazji są bardzo smaczne! Uwielbiam orzechy makadamia :).
  • Aby deser był słodszy, możemy zamiast miodu dodać dowolne suszone owoce.

Nabraliście ochoty na skosztowanie kremu? Gorąco zachęcam do skorzystania z przepisu :).

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Krem czekoladowo-orzechowy
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 9 Review(s)
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!
Świąteczne piernikowe ciasteczka bezglutenowe Święta tuż tuż, więc to najwyższy czas, aby zabrać się za przygotowanie świątecznych ciasteczek - oto przepis na zdrowe, piernikowe ciasteczka bezglutenowe!

3 komentarze

  1. Prosty, szybki, zdrowy, a przy tym taki…..przepyszny:-))

  2. Super połączenie awokado z orzechami i kakao. Doskonały dowód na to że zdrowe desery też mogą być pyszne :)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*