Krem dyniowo-pomarańczowy z imbirem

Krem dyniowo-pomarańczowy z imbirem

Za oknami coraz zimniej, więc to dobry moment na ugotowanie czegoś rozgrzewającego. Przygotowałam dziś dla Was zupę krem, w której pod względem ilości zdecydowanie dominuje dynia, ale w smaku trudno już wskazać główny składnik ;). Jedno jest pewne, zupa zdecydowanie zadowoli Wasze podniebienia, rozgrzeje i pozytywnie wpłynie na Wasze samopoczucie.

Oto przepis przygotowany specjalnie dla Was :)!

Przepis na 4 porcje pysznego kremu

Składniki

  • 1 kg dyni (po obraniu)
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka mleka kokosowego Gdzie kupić?
  • 1,5 szklanki wody
  • ok. 10 g świeżego obranego imbiru
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze części i wkładamy do garnka. Zalewamy mlekiem kokosowym i wodą. Całość gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka.
  2. Pod koniec gotowania dyni dodajemy do niej obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę pomarańczę oraz imbir pokrojony w plasterki (mniej więcej 5 plastrów o grubości ok. 0,5 cm). Wszystko gotujemy jeszcze przed ok. 10-15 min.
  3. Po ugotowaniu, a w zasadzie rozgotowaniu dyni z pomarańczą, wyjmujemy z zupy większość imbiru, żeby nie zdominował smaku zupy (można zostawić np. 1 plasterek imbiru). Całość blendujemy na gładki krem a następnie przecieramy go przez sito, aby pozbyć się niezblendowanych cząstek pomarańczy i imbiru.
  4. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą i jeszcze przez chwilę gotujemy. Pod koniec gotowania można dodać niewielki kawałek dobrze wyparzonej skórki pomarańczowej, która nada zupie piękny pomarańczowy aromat.
  5. Krem podajemy z natką pietruszki lub dowolnymi dodatkami.

Oto dlaczego warto przygotować moją zupę

  • Dynia to doskonałe źródło magnezu, dlatego m.in. polecana jest wszystkim osobom cierpiącym na migrenowe bóle głowy. Większość osób zmagających się z migrenami ma zaburzony metabolizm magnezu i niski poziom tego biopierwiastka w organizmie. Warto dbać o jego możliwie najbardziej naturalną suplementację :)!
  • Witaminy C nigdy za wiele, a szczególnie w okresie występowania przeziębień i obniżonej odporności. Duża ilość witaminy C znajduje się zarówno w dyni, jak i w pomarańczy.
  • Imbir to niezwykle aromatyczna, korzenna przyprawa, która rozgrzewa, dobrze działa na układ trawienny i ma właściwości przeciwutleniające.

Smacznego!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Zupa krem dyniowo-pomarańczowy z imbirem
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!
Miodownik z kremem orzechowym Jeżeli lubisz w Święta zjeść dużo orzechów i miodu w jednym jednym cieście, to zapraszam po pyszny i słodki świąteczny przepis na miodownik z kremem orzechowym!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*