Sezon dyniowy uznaję za otwarty! Pewnie nie uwierzycie, ale smak dyni poznałam dopiero w ubiegłym roku. Moim przysmakiem stała się dynia pieczona.
Dziś przepis na zupę z dyni duszonej, a pomysłów w głowie mam jeszcze całe mnóstwo :).
Możecie być pewni, że w najbliższym czasie będę Was „zasypywać” przepisami z udziałem tego warzywa!
Przepis na krem dyniowy z czarnym sezamem
Składniki
- 700 g obranej dyni
- 1 średnia marchewka
- 3/4 szklanki śmietany 12% lub 18%
- 3-4 spore ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego
- 3/4 szklanki przegotowanej wody
- sól, pieprz według preferencji
- odrobina gałki muszkatołowej
- odrobina pieprzu cayenne
- odrobina kurkumy
- 1/3 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (opcjonalnie)
- 2 łyżki czarnego sezamu
Przygotowanie
- Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i dowolnie kroimy na mniejsze części. Marchew obieramy i ścieramy na tarce.
- W garnku rozgrzewamy masło klarowane, wkładamy do niego wszystkie warzywa.
- Do warzyw dodajemy sól, pieprz, pieprz cayenne, gałkę muszkatołową, kurkumę i opcjonalnie pieprz syczuański.
- Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną, ok. 20-25 min. Co jakiś czas mieszamy. Czas duszenia w dużej mierze zależny jest od wielkości kostek dyni.
- Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze ok. 5 min.
- Następnie blendujemy wszystkie warzywa ze śmietaną na gładki krem.
- Do całości dodajemy wodę, u mnie ok. 3/4 szklanki. Wody można dodać więcej lub mniej, w zależności jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać.
- W razie potrzeby dodajemy dowolne przyprawy do smaku.
- Po zblendowaniu całości i uzyskaniu odpowiedniej konsystencji można całość zagotować, szczególnie jeśli dodaliśmy wodę nieprzegotowaną.
- Podajemy z uprażonym na suchej patelni czarnym sezamem bądź dowolnymi dodatkami, w zależności od preferencji :).
Życzę smacznego!
Kilka informacji
- W przepisie używam śmietany. Nie kupujcie i nie używajcie przypadkiem śmietan „do zupy”! Zawierają mnóstwo chemii: skrobię modyfikowaną kukurydzianą i niepotrzebne zagęszczacze typu guma guar czy mączka chleba świętojańskiego. Śmietana w swoim składzie powinna zawierać mleko i bakterie mlekowe Bifidobacterium lactis (BB-12). Śmietana, której ja najczęściej używam w kuchni to śmietana 18% firmy Klimeko (dostępna m.in w supermarketach Piotr i Paweł). Wam też ją polecam.
- Dynia ma mnóstwo beta-karotenu, witamin (m.in. B1, B6, C), minerałów (magnez, potas) i jest niskokaloryczna.
- Czarny sezam to prawdziwa bomba witaminowa. Prażenie albo moczenie sezamu przed podaniem ułatwia przyswajalność zawartych w nim składników odżywczych.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Krem dyniowy z czarnym sezamem
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena





Jutro robię tę zupę. Zamiast sezamu dodam słonecznik.
Koniecznie napisz jak smakowała :) !
Krem dyniowy Oli „klasa Rysio”, wiem bo robiłam :) polecam wszystkim pasibrzuchom.
Oczywiście byłabym chora gdybym nie dodała czegoś od siebie, tym razem ser przywieziony z Chorwacji prosto od „chłopa”, pysznie się komponował z ostrą nutą zupy.
przepyszny:-) taki słodko-ostry…i jeszcze to połączenie z czarnym sezamem:-) polecam!:-)