Kremowy serek o smaku mango i Szpinak z fetą

Kremowy serek o smaku mango i Szpinak z fetą

Na dworze smutno, deszczowo i jesiennie, dlatego wracamy dziś myślami do wakacji i szeroko się uśmiechamy :). Mango to zdecydowanie mój wakacyjny nr jeden! Czy też tak macie, że pewne znane smaki w pewnym momencie zaczynają smakować Wam bardziej niż dotychczas i stają się Waszymi ulubionymi? Ja mam tak bardzo często. Nie wiem, czy wynika to z potrzeb mojego organizmu na jakieś składniki, czy po prostu w najlepszym momencie pewne rzeczy pojawiają się na moim stole :). Moje wakacyjne pomysły na wykorzystanie mango będę systematycznie publikować na blogu, dziś jeden z nich.

Przepis na twarożek o smaku mango

Składniki

  • 300 g półtłustego twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 dojrzały owoc mango
  • 1 łyżka syropu kokosowego/miodu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki wanilii mielonej Gdzie kupić?

Przygotowanie

  1. Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki, pozostawiamy mały kawałek do dekoracji, resztę przekładamy do miski.
  2. Dodajemy twaróg, jogurt naturalny, wanilię i opcjonalnie syrop kokosowy. Wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
  3. W momencie kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą i będą stanowiły gładka masę, przekładamy do szklanego słoiczka/miseczki. Dekorujemy pokrojonym w kosteczkę kawałkiem mango.
  4. Dekorujemy pokrojonym w kosteczkę kawałkiem mango.

Twarożek może stanowić farsz na naleśniki lub też samodzielny posiłek (np. drugie śniadanie) i zostać zjedzony w towarzystwie owoców.

gwk2_0467

Wskazówki odnośnie użytych składników

  • Używając jogurtu naturalnego koniecznie zwracajcie uwagę na jego skład. Nie warto kupować tych zawierających np. mleko w proszku, cukier, czy konserwanty. Moje wypróbowane jogurty to: jogurt naturalny firmy Bakoma – Jogurt naturalny łagodny smak 1,5 % tłuszczu oraz jogurty naturalne firmy Klimeko 2 lub 9% tłuszczu dostępne m.in. w supermarketach Piotr i Paweł.
  • Jeśli chodzi o twaróg stawiam na naturalność, kupuje zwykle twaróg w bloku, na wagę w sklepie ze zdrową żywnością: Centrum Zdrowej Diety we Wroclawiu, albo ogólnodostępny twaróg ekologiczny EkoŁukta. Zawsze wybieram twarogi półtłuste.
  • W przepisie zaproponowałam syrop kokosowy lub miód, z powodzeniem można serka w ogóle nie dosładzać. Mango zawiera bardzo dużo cukru.

Obok delikatnego serka przepis na ostry, mocno czosnkowy szpinak z serem feta. Pomyślałam sobie, że w momencie kiedy powyższa propozycja słodkiego serka znajdzie zastosowanie np. jako naleśnikowy farsz, może znajdzie się również chętny na farsz bardziej wytrawny.
Ta propozycja to również dowolność zastosowania. Świetnie sprawdzi się w naleśnikach, z makaronem (np. gryczanym) czy w towarzystwie mięsa, np. pieczonego schabu.

Przepis na szpinak z fetą

Składniki

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 3 duże ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Szpinak myjemy i osuszamy, czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy szpinak i czosnek, dusimy do momentu aż cała woda odparuje.
  3. Pod koniec smażenia, po ok. 15 min., dodajemy ser feta. Dopiero po dodaniu sera próbujemy czy należy dosolić. Ser feta jest na ogół dość słony. Doprawiamy pieprzem do smaku.
  4. Po rozpuszczeniu sera i połączeniu go ze szpinakiem przekładamy do słoiczka/miseczki i dekorujemy okruszkami fety.

gwk2_0469

Jaki ser feta wybrać

  • Zachęcam do zakupu oryginalnego sera feta, w którego składzie nie ma mleka krowiego, a jedynie mleko owcze i kozie, lub tylko owcze. Feta z mleka koziego jest najbardziej intensywna w smaku, z mleka owczego zaś zawiera najbardziej wartościowe białko. Dobrej jakości ser feta dostępny jest w sklepach sieci Lidl, zawiera on w składzie mleko owcze i kozie.

Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis zadowoli Wasze podniebienia :). Ciekawa jestem jak wykorzystacie moje propozycje.
Koniecznie dajcie znać!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Kremowy serek o smaku mango i Szpinak z fetą
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Pasztet z kurczaka zagrodowego i papryki Mimo że pasztet to trochę pracy w kuchni, gwarantuję Wam, że warto się poświęcić! Na wielkanocne śniadanie jak znalazł :). Smacznego :).
Świąteczne piernikowe ciasteczka bezglutenowe Święta tuż tuż, więc to najwyższy czas, aby zabrać się za przygotowanie świątecznych ciasteczek - oto przepis na zdrowe, piernikowe ciasteczka bezglutenowe!
Miodownik z kremem orzechowym Jeżeli lubisz w Święta zjeść dużo orzechów i miodu w jednym jednym cieście, to zapraszam po pyszny i słodki świąteczny przepis na miodownik z kremem orzechowym!

2 komentarze

  1. Zula Khensovan

    Fajnie gdyby coś podobnego jeszcze się pojawiło

    • Cieszę się, że spodobał Ci się przepis :)! Obiecuję, że jak tylko coś nowego „urodzi” się w mojej głowie, będę się dzielić :)!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*