Na dworze smutno, deszczowo i jesiennie, dlatego wracamy dziś myślami do wakacji i szeroko się uśmiechamy :). Mango to zdecydowanie mój wakacyjny nr jeden! Czy też tak macie, że pewne znane smaki w pewnym momencie zaczynają smakować Wam bardziej niż dotychczas i stają się Waszymi ulubionymi? Ja mam tak bardzo często. Nie wiem, czy wynika to z potrzeb mojego organizmu na jakieś składniki, czy po prostu w najlepszym momencie pewne rzeczy pojawiają się na moim stole :). Moje wakacyjne pomysły na wykorzystanie mango będę systematycznie publikować na blogu, dziś jeden z nich.
Przepis na twarożek o smaku mango
Składniki
- 300 g półtłustego twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 dojrzały owoc mango
- 1 łyżka syropu kokosowego/miodu (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki wanilii mielonej Gdzie kupić?
Przygotowanie
- Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki, pozostawiamy mały kawałek do dekoracji, resztę przekładamy do miski.
- Dodajemy twaróg, jogurt naturalny, wanilię i opcjonalnie syrop kokosowy. Wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
- W momencie kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą i będą stanowiły gładka masę, przekładamy do szklanego słoiczka/miseczki. Dekorujemy pokrojonym w kosteczkę kawałkiem mango.
- Dekorujemy pokrojonym w kosteczkę kawałkiem mango.
Twarożek może stanowić farsz na naleśniki lub też samodzielny posiłek (np. drugie śniadanie) i zostać zjedzony w towarzystwie owoców.
Wskazówki odnośnie użytych składników
- Używając jogurtu naturalnego koniecznie zwracajcie uwagę na jego skład. Nie warto kupować tych zawierających np. mleko w proszku, cukier, czy konserwanty. Moje wypróbowane jogurty to: jogurt naturalny firmy Bakoma – Jogurt naturalny łagodny smak 1,5 % tłuszczu oraz jogurty naturalne firmy Klimeko 2 lub 9% tłuszczu dostępne m.in. w supermarketach Piotr i Paweł.
- Jeśli chodzi o twaróg stawiam na naturalność, kupuje zwykle twaróg w bloku, na wagę w sklepie ze zdrową żywnością: Centrum Zdrowej Diety we Wroclawiu, albo ogólnodostępny twaróg ekologiczny EkoŁukta. Zawsze wybieram twarogi półtłuste.
- W przepisie zaproponowałam syrop kokosowy lub miód, z powodzeniem można serka w ogóle nie dosładzać. Mango zawiera bardzo dużo cukru.
Obok delikatnego serka przepis na ostry, mocno czosnkowy szpinak z serem feta. Pomyślałam sobie, że w momencie kiedy powyższa propozycja słodkiego serka znajdzie zastosowanie np. jako naleśnikowy farsz, może znajdzie się również chętny na farsz bardziej wytrawny.
Ta propozycja to również dowolność zastosowania. Świetnie sprawdzi się w naleśnikach, z makaronem (np. gryczanym) czy w towarzystwie mięsa, np. pieczonego schabu.
Przepis na szpinak z fetą
Składniki
- 500 g świeżego szpinaku
- 100 g sera feta
- 3 duże ząbki czosnku
- masło klarowane do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Szpinak myjemy i osuszamy, czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy szpinak i czosnek, dusimy do momentu aż cała woda odparuje.
- Pod koniec smażenia, po ok. 15 min., dodajemy ser feta. Dopiero po dodaniu sera próbujemy czy należy dosolić. Ser feta jest na ogół dość słony. Doprawiamy pieprzem do smaku.
- Po rozpuszczeniu sera i połączeniu go ze szpinakiem przekładamy do słoiczka/miseczki i dekorujemy okruszkami fety.
Jaki ser feta wybrać
- Zachęcam do zakupu oryginalnego sera feta, w którego składzie nie ma mleka krowiego, a jedynie mleko owcze i kozie, lub tylko owcze. Feta z mleka koziego jest najbardziej intensywna w smaku, z mleka owczego zaś zawiera najbardziej wartościowe białko. Dobrej jakości ser feta dostępny jest w sklepach sieci Lidl, zawiera on w składzie mleko owcze i kozie.
Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis zadowoli Wasze podniebienia :). Ciekawa jestem jak wykorzystacie moje propozycje.
Koniecznie dajcie znać!





Fajnie gdyby coś podobnego jeszcze się pojawiło
Cieszę się, że spodobał Ci się przepis :)! Obiecuję, że jak tylko coś nowego „urodzi” się w mojej głowie, będę się dzielić :)!