Marchewkowo-gryczane muffiny

Muffiny marchewkowo-gryczane

Bardzo lubię mąkę gryczaną, ma ona charakterystyczny posmak i bardzo wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, min. witaminy z grupy B, witaminę E, dużo błonnika i rutynę. Jest ona produktem wysokobiałkowym o niskim IG. Powstaje z nasiona gryki. Ważna rzecz: gryka, w tym również mąka gryczana, nie zawiera glutenu. Wypieki z niej są bardzo charakterystyczne w smaku, niezwykle pożywne, a dodatkowo połączenie mąki gryczanej i marchewki powoduje, że babeczki są odpowiednio wilgotne. Ważnym akcentem babeczek jest jabłko i niezwykły w smaku cynamon cejloński.

Przepis na 12 marchewkowo-gryczanych babeczek

Składniki

  • 1 szklanka mąki gryczanej Gdzie kupić?
  • 2 szklanki marchewki (startej na drobnej tarce)
  • 120 g śmietany/jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki wanilii (opcjonalnie) Gdzie kupić?
  • 4 łyżki miodu – można dodać więcej lub mniej
  • 0,5 jabłka pokrojonego na kawałki
  • sok z połowy cytryny (3 łyżki) + opcjonalnie skórka starta z połowy cytryny

Wykonanie

  1. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z tłuszczem, śmietaną/jogurtem, jajkami i miodem.
  2. Dodajemy resztę składników suchych, sok z połowy cytryny i mieszamy.
  3. Przelewamy do formy i do każdej babeczki osobno wkładamy po 2-3 kawałeczki jabłka, tak, by lekko wystawały znad ciasta.
  4. Na koniec, przed pieczeniem, babeczki posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika.
  5. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40 min.

Smacznego :)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Marchewkowo-gryczane muffiny
Opublikowany dnia
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

3 komentarze

  1. Przepis przetestowany, muffinki wyszły super :)

  2. Karolina

    Witam,własnie testuję pani przepis na mufinki marchewkowe,i mam pytanie.
    Czy trzeba blaszke smarowac olejem??np.zeby sie nie przypiekły??czy tylko
    trzeba do srodka olej do ciasta?pierwszy raz piekę wiec bardzo proszę o odpowiedz,
    jesli to mozliwe.Pozdrawiam.Karolina

    • Cześć:)! Jeśli masz takie bibułki, osłonki do muffin, to nic nie musisz smarować. Wkładasz je do foremek i już :).
      Smacznego :)!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*