Miodownik z kremem orzechowym

Miodownik z kremem orzechowym

Od dłuższego czasu chodziły mi po głowie ciasta miodowe. Upiekłam je nawet jednego razu z myślą, żeby przełożyć je kremem, ale nie zdążyłam tego zrobić, bo je po prostu zjadłam :)…
Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia zmobilizowały mnie do tego, aby zaprezentować Wam kompletną wersję mojego nowego ulubionego ciasta ;). Placki miodowe zostały przełożone kremem z nerkowców tworząc miodowo-orzechowe cudo, które na 100% pojawi się na moim świątecznym stole.

Poznajcie przepis, może skusicie się i Wy :)?

Przepis na pyszne ciasto miodowo-orzechowe

Składniki na 3 miodowe placki

  • 170 g mąki kasztanowej Gdzie kupić?
  • 130 g mąki ryżowej
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 3,5 czubatej łyżki oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 3,5 czubatej łyżki miodu
  • 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na krem orzechowy

  • 400 g orzechów nerkowca
  • 100 g orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego Gdzie kupić?
  • 0,5 łyżki oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 1 czubata łyżka miodu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Składniki na polewę czekoladową

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od namoczenia orzechów nerkowca. Moczymy je jak najdłużej, najlepiej przez ok. 24 godziny, aby dało się je łatwo zblendować na gładki krem.
  2. Do miski odmierzamy obie mąki, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Powstanie ciasto, które nie jest ani kruche, ani lejące. Powstałą gęstą masę dzielimy na 3 części i przekładamy na spód tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem (w celu łatwego wyjęcia ciasta po upieczeniu). Każde ciasto pieczemy przez ok. 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasta studzimy.
  3. Nerkowce dokładnie odcedzamy, przekładamy do blendera, dodajemy wyciśnięty wcześniej sok z cytryn i blendujemy na jak najbardziej aksamitny krem.
  4. W międzyczasie w rondelku podgrzewamy mleko kokosowe wraz z olejem kokosowym i miodem. Po roztopieniu oleju i miodu dodajemy masę do blendowanych nerkowców, wszystko dalej mieszając/blendując.
  5. Na sam koniec dodajemy rozdrobnione nieco wcześniej orzechy włoskie.
  6. Wystudzone ciasta przekładamy kremem.
  7. Wierzch ciasta dekorujemy przygotowaną polewą czekoladową i posypujemy orzechami.

Smakowitych Świąt :)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Miodownik z kremem orzechowym
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

2 komentarze

  1. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    • Cieszę się :)! Przyznam otwarcie, że też będę robiła to ciasto na Święta :) i już nie mogę się doczekać, tym bardziej, że „zarządziłam” u siebie detoks cukrowy do Świąt… Przy okazji życzę dużo spokoju zarówno przed, w Święta jak i po Świętach :)!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*