Muffinki z fasoli

Muffinki z fasoli

Dziś na blogu kolejny przepis na słodką przekąskę bez odrobiny mąki! Tym razem w roli głównej wystąpi fasola i banan, który od jakiegoś czasu nie pojawiał się w moich wypiekach.
Przyznam Wam szczerze, że babeczki robię kolejny raz w tym tygodniu, bo bardzo, bardzo je lubię. Są idealnie wilgotne, mięciutkie, a dzięki dodatkowi karobu mają bardzo ciekawy smak i świetnie komponują się z moją popołudniową kawą ;).
Jedyne na co muszę Was uczulić, to to, abyście nie popełniali mojego błędu i nie jedli ich na ciepło. Na ciepło nie są zbyt smaczne i choć to wiem, za każdym razem i tak nie mogę się powstrzymać :).
Poznajcie przepis.

Przepis na 18 fasolowych babeczek

Składniki

  • 800 g (2 puszki) fasoli białej lub czerwonej
  • 2 średniej wielkości banany
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 jaja
  • 3 łyżki karobu
  • 1-2 łyżki syropu z tapioki lub innej zdrowej substancji słodzącej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Fasolę płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą, odsączamy i przesypujemy do miski.
  2. Banany obieramy, dzielimy na mniejsze części, dodajemy do fasoli i całość bardzo dokładnie blendujemy.
  3. Do zblendowanej masy dodajemy pozostałe składniki: olej, jaja, proszek do pieczenia, karob i jogurt naturalny.
  4. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i przelewamy do foremek na muffiny.
  5. Pieczemy przez ok. 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
  6. Dekorujemy dowolnie, ja posypałam muffiny rozdrobnionymi płatkami migdałów.
  7. Przed spożyciem bardzo dokładnie studzimy. Zachęcam do przechowywania babeczek w lodówce, co jeszcze bardziej podkreśla ich wyjątkowy smak.

Smacznego!

Kupując składniki zwróćcie uwagę na:

  • Fasolę, a dokładnie na skład zalewy. Idealny skład to woda i fasola :).
  • Proszek do pieczenia, by nie zawierał fosforanów!
  • Jogurt naturalny, by nie miał w składzie mleka w proszku.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Muffinki z fasoli
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*