Naleśniki kasztanowo-orzechowe

Naleśniki kasztanowo-orzechowe

Jak pewnie zauważyliście, na moim blogu nie publikuję zbyt często przepisów, w których dominuje mąka. Podstawowym powodem, dla którego tak się dzieje, jest to, że nie jestem zbyt dużą fanką takich dań.
Jednak raz na jakiś czas mam nieodpartą ochotę na jakieś mączne szaleństwo i wówczas powstają różne wersje placuszków i naleśników :)! Na dziś mam dla Was naleśniki kasztanowe, które bardzo polubiłam, i które idealnie sprawdzają się jako kolacja na słodko :). Poznajcie przepis.

Receptura na naleśnikowe ciasto

Składniki

  • nieco ponad 1 szklanka mąki kasztanowej Gdzie kupić?
  • 2 łyżki mąki z orzechów arachidowych
  • ok. 1,5 szklanki mleka kokosowego Gdzie kupić?
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia Gdzie kupić?

Przygotowanie

  1. Mąki przesiewamy przez sito do miski. Przesianie mąki sprawi, że naleśniki będą jeszcze delikatniejsze.
  2. Do mąki dolewamy mleko kokosowe, wybijamy jajko oraz dodajemy szczyptę soli. Wszystko blendujemy na gładką masę.
  3. Masa na naleśniki powinna być dość gęsta. Poprawność konsystencji warto przetestować na pierwszym naleśniku. Naleśniki powinny idealnie dawać się przerzucać z jednej strony na drugą. W razie potrzeby należy dodać do masy mąkę kasztanową (jeśli dodamy mąkę arachidową, zdominuje ona smak kasztanów) lub dolać mleko kokosowe.
  4. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub na sucho, w zależności jak wolicie lub jaką macie patelnię. Pierwszego naleśnika warto usmażyć na patelni delikatnie wysmarowanej olejem kokosowym.
  5. Smażymy do momentu aż naleśniki będą rumiane po obu stronach.

Propozycja podania nalesników

  • Ponieważ mąka kasztanowa sama w sobie jest słodka, nie ma wyjścia – naleśniki z niej też są słodkie :). W moim odczuciu smak kasztanów jadalnych idealnie komponuje się z jabłkiem i gruszką, i w takim towarzystwie najczęściej je zjadam. Chcecie się dowiedzieć jak przygotowuję nadzienie?
  • Do przygotowania nadzienia użyłam ok. 750 g obranych jabłek i gruszek. Jabłka i gruszki starłam na tarce o różnych grubościach. Starte owoce przełożyłam do rondelka, dodałam przyprawy, w przepisie: cynamon ok. 1 łyżeczka i goździki mielone ok. 1/3 łyżeczki. W zależności od tego jak słodka ma być Wasza kolacja, dodajcie miód (ok. 1 łyżkę) lub z niego zrezygnujcie ;). Do całości dodałam ok. 3 łyżki mleka kokosowego i wiórki kokosowe, też 3 łyżki. Wszystko gotowałam na bardzo małym ogniu przez ok. 30-40 min. i gotowe :). Powstała pyszna owocowa marmolada.
  • Naleśniki nadziane marmoladą z owoców polewam najczęściej śmietaną kokosową i kolacja gotowa :).

Smacznego!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Naleśniki kasztanowo-orzechowe
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*