Owocowo-zbożowe batony w czekoladzie

Owocowo-zbożowe batony w czekoladzie

O tym, że uwielbiam suszone owoce, chyba już Wam pisałam. Nie pamiętam jednak czy pisałam o mojej miłości do daktyli, ale chyba pora się przyznać. Jestem od nich uzależniona ;). Ostatnio kupiłam dużą paczkę i musiałam zdecydować się szybko na te batony, bo w innym przypadku z całą pewnością nie zdążyłabym wykorzystać ich w tym celu :).
Przepis na te batoniki chodził za mną już od dawna, poznajcie go :)!

Składniki i przepis na 7 dużych batonów

Składniki

  • ok. 300 g niesiarkowanych daktyli
  • ok. 150 g niesiarkowanej czarnej morwy
  • 70 g płatków migdałowych Gdzie kupić?
  • 10 łyżek stołowych płatków gryczanych
  • 5 łyżek stołowych płatków miłki abisyńskiej Gdzie kupić?
  • 1 pomarańcza
  • polewa czekoladowa: 4 łyżki mleka kokosowego, 1,5 łyżki oleju kokosowego, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżka syropu z tapioki

Polewa czekoladowa

  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka syropu z tapioki

Przygotowanie

  1. Wyciskamy sok z pomarańczy i zalewamy nim daktyle. Moczymy ok. 15 minut.
  2. Po tym czasie przekładamy daktyle do młynka i je rozdrabiamy.
  3. Następnie rozdrabniamy morwę i płatki migdałowe, analogicznie jak daktyle. Przekładamy do miski.
  4. Do rozdrobnionych owoców i migdałów wsypujemy zaproponowane płatki zbożowe i wszystko ugniatamy do momentu powstania zbitej kuli, jak na fotografii.
  5. Z kuli formujemy batony.
  6. Na koniec przygotowujemy polewę rozpuszczając w rondelku kolejno mleko kokosowe, olej kokosowy, syrop z tapioki oraz kakao. Polewą dekorujemy powstałe batony.
  7. Batony są gotowe do spożycia. Aby zachowały świeżość przechowujemy je w szczelnym pojemniku w lodówce :).

Smacznego :)!

Kolejny przepis z cyklu „pełna kreatywność”

  • Zaproponowane płatki zbożowe można zastąpić innymi zbożowymi płatkami, należy jednak pamiętać, że płatki gryczane i z miłki abisyńskiej nie zawierają glutenu.
  • Jeśli macie bardzo twarde daktyle, możecie moczyć je dłużej w soku bądź wodzie, będą wtedy łatwiejsze do rozdrobnienia.
  • Zaproponowane przeze mnie proporcje możecie dowolnie zmieniać, urozmaicać skład i bawić się smakiem :).
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Owocowo-zbożowe batony w czekoladzie
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*