Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Dziś przepis w wersji wegetariańskiej i mięsnej, czyli to samo danie w dwóch odsłonach. Bardzo ciekawy pomysł na danie na imprezę (sprawdzone osobiście :)).

Pod względem wykonania obie wersje (wegetariańska i mięsna) robią się praktycznie w tym samym czasie. Różniącym elementem obu papryk jest komosa ryżowa (quinoa) i mięso mielone.

Przepis na 4 faszerowane papryki

Składniki

  • 4 papryki, u mnie dwie pomarańczowe i dwie żółte
  • 2 cukinie (mała i średnia)
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego (wersja mięsna)
  • 1/3 szklanki komosy ryżowej – u mnie komosa czarna (wersja wegetariańska)
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • olej kokosowy do smażenia Gdzie kupić?

Przygotowanie

  1. Papryki myjemy i przekrawamy w 1/3 wysokości. Pozbawiamy gniazd nasiennych i pozostawiamy do wyschnięcia.
  2. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki bądź nie, w zależności od preferencji. Pozbawiamy ją wnętrza i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, przekładamy cukinię wraz z cebulą. Smażymy chwilę, aż warzywa nieco się zarumienią.
  4. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy: sól, pieprz, paprykę do smaku i dusimy na bardzo małym ogniu ok. 20 min. aż woda z warzyw odparuje.
  5. W międzyczasie gotujemy komosę ryżową, w proporcji 2:1. W przepisie używamy 1/3 szklanki komosy, którą gotujemy w niepełnej szklance lekko osolonej wody. Komosa musi wchłonąć całą wodę, po ugotowaniu powinna być sypka.
  6. Kiedy woda z warzyw odparuje, rozdzielamy zawartość patelni na dwie równe porcje, do jednej dodajemy mięso mielone, do drugiej komosę, mieszamy. Smażymy jeszcze ok. 10 min., w szczególności farsz z mięsem mielonym.
  7. Całość ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem i paprykami (ostrą i słodką) do smaku.
  8. Następnie nadziewamy dwie papryki farszem z mięsem mielonym, a pozostałe dwie farszem z komosą ryżową.
  9. Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni.

Papryka świetnie komponuje się z sosem czosnkowym.

Smacznego!!

Kilka faktów na temat komosy ryżowej

  • Komosa ryżowa, inaczej quinoa, zaliczana jest do grupy produktów superfoods.
  • Quinoa nie zawiera glutenu i ma niski IG (indeks glikemiczny).
  • Posiada bardzo dobry zestaw aminokwasowy, co stawia ją w grupie wysokobiałkowych produktów zbożowych idealnych m.in. dla osób, które nie spożywają mięsa.
  • Oprócz tego jest doskonałym źródłem błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. omega-3), witamin i minerałów. Quinoa zawiera również sporą dawkę magnezu.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Papryka faszerowana
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*