Pasztet mięsny z natką pietruszki

Pasztet mięsny z natką pietruszki

Moi Drodzy, czas na wielkanocne menu Granatu w Kokosie :)! Na bardzo smaczny początek mój ulubiony pasztet mięsny z natką pietruszki. Jeśli planujecie już swoje własne kompozycje na świąteczny stół, uwzględnijcie ten przepis, bo warto. Mój pasztet jest banalnie prosty w wykonaniu, nie może się nie udać i do tego smakuje naprawdę dobrze. Co tu dużo mówić, mimo, że przygotowałam go wcześniej dla Was, na Święta z całą pewnością go powtórzę. Tymczasem już podaję Wam przepis :).

gwk9_0146

Przepis na pyszny pasztet

Składniki

  • 700 g mięsa udowego z indyka
  • 400 g karkówki
  • ok. 320 g wątróbki z kurczaka (waga po oczyszczeniu wątróbek)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • spory kawałek pora
  • 3 jajka
  • Przyprawy do gotowania mięsa: ok. 5 ziaren ziela angielskiego, ok. 4 listków laurowych i ok. 10 ziaren pieprzu
  • Przyprawy do przyprawienia pasztetu: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Mięso z indyka i karkówkę myjemy pod bieżącą wodą i przekładamy do dużego garnka. Wątróbkę czyścimy, pozbywamy wszelkich błonek i tłustych elementów, płuczemy pod bieżącą wodą i również wkładamy do garnka z mięsem.
  2. Zalewamy wodą, aby w całości przykryć mięso, zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy.
  3. W międzyczasie obieramy warzywa, dzielimy na mniejsze części, szczególnie pietruszkę i marchewki, i wkładamy do garnka z gotującym się mięsem.
  4. Wszystko razem dalej gotujemy. W momencie, gdy na powierzchni wody zacznie pojawiać się ścięte białko, czyli szumowiny, zmniejszamy ogień i starannie zbieramy je łyżką cedzakową. Kiedy pozbędziemy się wszelkich „burzyn” i mięso będzie się gotować na małym ogniu, dodajemy przyprawy zaproponowane do gotowania mięsa. Wśród przypraw nie ma soli. Sól dodana do gotującej się wątróbki sprawi, że stanie się ona twarda i niesmaczna. Solić będziemy na koniec ugotowane mięso.
  5. Mięso i warzywa gotujemy do momentu aż będą miękkie, u mnie trwało to około półtorej godziny. Jeśli pokroicie mięso z indyka i karkówkę na mniejsze części, czas gotowania zdecydowanie się skróci.
  6. Kiedy mięso będzie już miękkie, przekładamy je wraz z warzywami i wątróbką do miski i zostawiamy do wystygnięcia. Należy pamiętać o tym, że wyjęte z wody warzywa i mięso pozostawią w misce sporo wywaru, dlatego też odlejcie ją zanim zaczniecie mielić składniki.
  7. Wystygnięte mięso i ugotowane warzywa – cały por, seler i 1,5 marchewki – blendujemy na gładką masę. Kiedy wszystko będzie już zblendowane, dodajemy po kolei po 1 jajku i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy, u mnie było to w takich proporcjach: 2 łyżeczki majeranku, trochę ponad 1 łyżeczka soli i po ok. 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki.
  8. Na sam koniec odkrawamy twarde łodyżki natki pietruszki, resztę drobno kroimy i dodajemy do pasztetu. Koniecznie spróbujcie pasztetu. Jeśli uznacie, że jest taka potrzeba, dodajcie więcej przypraw. Należy pamiętać, że po upieczeniu pasztetu przyprawy będą mniej wyczuwalne.
  9. Gotową masę przekładamy do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60-65 min. w temperaturze 180 stopni.
  10. Upieczony pasztet przed podaniem dobrze chłodzimy.

A z jakimi potrawami Wam kojarzy się Wielkanoc?

Napiszcie w komentarzu, chętnie poznam Wasze potrawy świąteczne :)!

Mam dla Was jeszcze sporo fajnych przepisów, wkrótce kolejny z nich.
Smacznego :)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Pasztet mięsny z natką pietruszki
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Pasztet z kurczaka zagrodowego i papryki Mimo że pasztet to trochę pracy w kuchni, gwarantuję Wam, że warto się poświęcić! Na wielkanocne śniadanie jak znalazł :). Smacznego :).
Miodownik z kremem orzechowym Jeżeli lubisz w Święta zjeść dużo orzechów i miodu w jednym jednym cieście, to zapraszam po pyszny i słodki świąteczny przepis na miodownik z kremem orzechowym!
Pasztet z wątróbki i pieczarek Dobre śniadanie to podstawa! Do grona śniadaniowych przepisów dołącza pyszny pasztet, który dostarczy dużej porcji białka i energii na cały dzień.

2 komentarze

  1. An etka

    Proszę podać wymiary keksówki.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*