Pasztet z soczewicy i suszonych pomidorów

Pasztet z soczewicy i suszonych pomidorów

Oprócz pasztetu mięsnego, który już znacie, na Wielkanoc przygotowałam również wersję wegetariańską. Pasztety te są tak różne, że z powodzeniem możecie przygotować na Święta oba, nie obawiając się nudy :). Osobiście bardzo się cieszę z tego przepisu, bo ostatnio trochę zapomniałam o soczewicy, a tymczasem „strączkowe” powracają w dobrym momencie i bardzo smacznym wydaniu :)!

Przepis na wegetariański pasztet z soczewicy

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 2 małe cebule
  • 2 średnie marchewki
  • ok. 50 g selera
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego (do usmażenia warzyw) Gdzie kupić?
  • Przyprawy do pasztetu: 2/3 łyżeczki kminku mielonego, 1 łyżeczka lubczyku, ok. 1/2 łyżeczki soli i pieprzu oraz niecała 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • Przyprawy do ugotowania soczewicy: 1 łyżeczka soli, 2 kulki ziela anielskiego i 2 liście laurowe

Przygotowanie

  1. Soczewicę płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy zaproponowane przyprawy i gotujemy na małym ogniu aż soczewica wchłonie całą wodę. Soczewica ma tendencję do przywierania do dna, dlatego też podczas gotowania należy ją od czasu do czasu zamieszać.
  2. Obieramy cebule, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do gotującej się soczewicy, co nada jej bardzo przyjemnego aromatu.
  3. Pomidory suszone zalewamy gorącą wodą, moczymy przez ok. 10-15 minut, a następnie kroimy na bardzo drobne kawałki.
  4. Marchewkę oraz selera obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Starte warzywa przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym i smażymy do miękkości.
  5. Po ugotowaniu soczewicy wylewamy nadmiar płynu, jeżeli został w garnku, i studzimy ją. Do wystudzonej soczewicy dodajemy usmażone wcześniej warzywa i pokrojone w bardzo drobną kostkę suszone pomidory. Następnie stopniowo dodajemy po 1 jajku, cały czas mieszając.
  6. Na sam koniec dodajemy zaproponowane przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.
  7. Tak przygotowaną masę przekładamy do nasmarowanej tłuszczem blachy (keksówki) i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Przed krojeniem pasztetu, bardzo dobrze go chłodzimy.

Smacznego!

Wskazówki odnośnie przepisu

  • Pamiętajcie, aby bardzo drobno zetrzeć marchewkę i seler oraz pokroić pomidory na bardzo małe kawałki. W przeciwnym razie możecie mieć później problemy z pokrojeniem pasztetu.
  • Ja zapomniałam natłuścić blachę przed wylaniem masy, ale na szczęście jakimś cudem udało mi się wyciągnąć pasztet. Nie popełnijcie tego błędu, unikniecie dodatkowego stresu, który osobiście przeżywałam ;).
  • Ilość przypraw dobierzcie według własnych preferencji, pamiętajcie jednak, że po upieczeniu przyprawy zwykle są mniej wyczuwalne, więc nie oszczędzajcie ich za bardzo.
  • Pasztet świetnie smakuje z chrzanem, musztardą lub jajkami. Dodatkowo, z dnia na dzień robi się smaczniejszy.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Pasztet z soczewicy i suszonych pomidorów
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*