Kto powiedział, że na śniadanie zawsze muszą być jajka :)! Fakt, patrząc po przepisach na moim blogu można wysnuć taki wniosek, ale dziś Was zaskoczę, bo mam świetny przepis na bardzo smaczny i prosty pasztet, który zajadam ze smakiem w ostatnim czasie i zastanawiam się tylko kiedy mi się znudzi ;)!
Wypróbujcie go koniecznie.
Oto prosty przepis specjalnie dla Was :)
Składnik
- 500 g obranych pieczarek
- 700 g oczyszczonej wątróbki z kurczaka
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 1 mała pietruszka
- olej kokosowy Gdzie kupić?
- 3 jaja
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek, gałka muszkatołowa, papryka ostra, ziele angielskie
Przygotowanie
- Pieczarki dokładnie myjemy lub obieramy, według uznania. U mnie jest to zawsze uzależnione od jakości zakupionych pieczarek. Następnie kroimy je na ćwiartki. Pozostałe warzywa również obieramy i kroimy na dowolne kawałki.
- W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy (1-1,5 łyżki) i przekładamy do niego pieczarki oraz warzywa. Dodajemy pół łyżeczki soli. Warzywa możemy na samym początku podlać odrobiną wody. Dusimy do momentu aż z pieczarek i warzyw wyparuje cała woda. U mnie trwa to dość długo, warzywa w tym czasie prawie całkiem się rozpadają i wszystko nabiera bardzo przyjemnego smaku i aromatu.
- Wątróbkę dokładnie oczyszczamy z błonek i tłuszczu, dokładnie płuczemy i odsączamy na sicie.
- W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy i przekładamy do niego wątróbkę, aby ją zaparzyć. Wątróbka nie ma się ugotować ani udusić, a jedynie zmienić kolor, zaparzyć się. Na średnim ogniu parzymy wątróbkę pod przykryciem, do momentu aż całkowicie zmieni kolor. Do zaparzania wątróbki dorzucam ok. 2-3 kulki ziela angielskiego.
- Przygotowane warzywa przekładamy do miski i studzimy. Podobnie postępujemy z wątróbką, którą dodatkowo wcześniej wrzucamy na sito, aby pozbyć się ewentualnego nadmiaru wody powstałej podczas obróbki cieplnej.
- Jajka wybijamy do miski oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
- Ostudzone warzywa i wątróbkę mielimy lub blendujemy na gładką masę. Pod koniec blendowania dodajemy stopniowo po jednym żółtku, wszystko dokładnie mieszając. Następnie dodajemy przyprawy, czyli ok. 1,5 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki kminku, 1/3 łyżeczki papryki, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy. Próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy. Przed upieczeniem masa powinna być trochę za słona.
- Powstałą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pasztet powinien swobodnie odchodzić od ścian użytej formy.
- Przed pokrojeniem pasztetu bardzo dokładnie go studzimy.
Informacja dla wszystkich osób uczulonych na jaja kurze:
- Pasztet wychodzi równie smaczny z zamiennikiem jaja – siemieniem lnianym. Wystarczy zamiast jaj użyć 2 łyżek mielonego siemienia lnianego, zalanych 6 łyżkami ciepłej wody, i dokładnie wmieszać w masę.
Smacznego!
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Pasztet z wątróbki i pieczarek
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena




