Pieczarkowy krem z czarnuszką

Pieczarkowy krem z czarnuszką

Krem z pieczarek to zupa, której smak kojarzy mi się ze studiami :)! Często ją wówczas przyrządzałam – przepis na nią jest prosty, szybki, a sama zupa jest wyjątkowo smaczna. Dzisiaj przygotowałam krem z pieczarek, który zamiast śmietany zawiera mleko kokosowe, a makaron, powszechnie używany na studiach, zamieniłam na czarnuszkę.

Zachęcam Was do przygotowania tej lekkiej i bardzo aromatycznej wersji kremu z pieczarek.

Przepis na 3 porcje kremu

Składniki

Przygotowanie

  1. Wywar gotujemy wg przepisu, do momentu aż warzywa zmiękną.
  2. W międzyczasie pieczarki myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy końcówki nóżki i ewentualne niezdrowe elementy grzyba. Jeżeli chcecie, możecie pieczarki obrać, ja zwykle tylko dokładnie je myję.
  3. Umyte i odsączone z wody pieczarki kroimy w dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i na rozgrzany tłuszcz przekładamy grzyby. Cebulę kroimy w kosteczkę i przekładamy do grzybów. Całość dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu przez ok. 15-20 min. Pod koniec duszenia pieczarki można delikatnie oprószyć pieprzem i solą.
  4. Kiedy wywar będzie gotowy, wyjmujemy z niego warzywa, za wyjątkiem pora. Pozbywamy się też kulek pieprzu i ziela angielskiego. Do wywaru dokładamy pieczarki i gotujemy razem przez ok. 15-20 min., aż wywar zyska piękny pieczarkowy aromat.
  5. Po tym czasie bardzo dokładnie blendujemy grzyby. Aby mieć pewność, że krem będzie miał pożądaną konsystencję, proponuję zblendować grzyby wraz z porem w oddzielnym naczyniu. Do kremu z grzybów dolewamy pieczarkowy wywar (w ilości aż do uzyskania pożądanej konsystencji), a następnie dodajemy mleko kokosowe.
  6. Krem gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy posypany czarnuszką.

Smacznego!

Czarnuszka – małe czarne ziarenka, a tyle korzyści!

  • Czarnuszka reguluje poziom cukry we krwi, działa ochronnie i regenerująco na trzustkę.
  • Chroni wątrobę i przeciwdziała wrzodom wątroby.
  • Olej z czarnuszki dobrze działa na problemy skórne, w tym na łuszczycę, atopowe zapalenie skórne i zmiany trądzikowe.
  • Dobrze wpływa na układ nerwowy, stwierdzono u niej również działanie uspokajające i przeciwlękowe.
  • Wykazuje działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Pieczarkowy krem z czarnuszką
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!
Miodownik z kremem orzechowym Jeżeli lubisz w Święta zjeść dużo orzechów i miodu w jednym jednym cieście, to zapraszam po pyszny i słodki świąteczny przepis na miodownik z kremem orzechowym!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*