Pieczony łosoś na świeżych warzywach

Pieczony łosoś na świeżych warzywach

Na wigilijnym stole, niezależnie od regionalnych zwyczajów i tradycji, nie może zabraknąć ryby. W moim rodzinnym domu najczęściej pojawia się tradycyjnie przyrządzony karp. Największym smakoszem tej ryby był zawsze mój tata. Obok karpia pojawiają się też śledzie i od niedawna także łosoś. Przyznam się Wam, że łososia do wigilijnej kolacji wprowadziłam ja :). W tym roku tradycyjnie przyrządzony łosoś pojawi się w towarzystwie świeżych warzyw i owoców, tworząc wspaniałe, nieco egzotyczne połączenie.
Takie zestawienie to dużo dobrej energii, której nigdy nie może zabraknąć przy rodzinnym stole :).

gwk5_0096

Oto moja świąteczna wersja łososia

Składniki

  • filet z łososia (u mnie ok. 400 g)
  • biała część z 1 dużego pora
  • 1 marchewka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 owoce kaki lub połowa papai (do wyboru)
  • sól i pieprz do smaku
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Jeżeli kupiliśmy łososia ze skórą, zdejmujemy ją i płuczemy rybę pod bieżącą, zimną wodą.
  2. Następnie wyciskamy sok z cytryny. Mniej więcej połową wyciśniętego soku zalewamy łososia, a następnie dodajemy sól i pieprz. Na porcję łososia o wadze ok. 200 g używam mniej niż 1/3 łyżeczki pieprzu, podobną ilość soli i ok. 1,5 łyżki soku z cytryny.
  3. W tak przygotowanej marynacie zostawiamy łososia na ok. 30 minut, po czym przekładamy go na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
  5. W tym czasie kroimy pora w cienkie plasterki. Możemy delikatnie sparzyć go wrzącą wodą. Przekładamy do miski.
  6. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki rwiemy na mniejsze części. Przekładamy do miski z porem.
  7. Owoce kaki lub papaję obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę.
  8. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  9. Pozostałą część soku z cytryny łączymy z oliwą z oliwek i zalewamy nią warzywa.
  10. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie dodatkowo doprawiamy.
  11. Warzywa wykładamy na półmisek i kiedy ryba będzie gotowa przekładamy ją na warzywa, jak widać na fotografii.

Życzę smakowitych Świąt!

Święta Bożego Narodzenia na świecie

  • Najważniejszym daniem świątecznym w Wielkiej Brytanii jest pudding składający się z 13 składników, m.in. marchewki, jaj, migdałów, kilku rodzajów rodzynek i cukru.
  • W niechrześcijańskiej Japonii Boże Narodzenie to święto komercyjne, jak np. walentynki, a najbardziej popularną restauracją w tym okresie jest KFC! :)
  • Czy wiecie jaka jest najbardziej popularna ozdoba choinkowa w Niemczech? Bombka w kształcie zielonego ogórka :)!
  • W Hiszpanii odpowiednikiem opłatka jest chałwa, a główne danie to pieczona ryba i ciasto „Trzech Króli”, w którym zapieka się upominki :).
  • We Francji nie obchodzi się Wigilii. 25 grudnia Francuzi zasiadają do rodzinnego obiadu, podczas którego główne danie stanowi indyk nadziewany kasztanami oraz szampan.

U mnie w domu panuje kilka zwyczajów świątecznych. Np. w dzień Wigilii jako pierwszy powinien odwiedzić nas jakiś mężczyzna, a podczas kolacji zawsze zostawiamy jedno wolne nakrycie dla gościa. A jak jest u Was?

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Pieczony łosoś na świeżych warzywach
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Sałatka z komosy i świeżych warzyw Lunch w pracy nie musi być niezdrowy, nieprzemyślany i mało odżywczy - przekonasz się o tym czytając mój przepis na pyszną sałatkę z komosy i warzyw!
Buraczki z rukolą Buraki z rukolą to bardzo lekka przekąska, którą możecie wykorzystać zgodnie z Waszą kulinarną fantazją. Do dzieła. Smacznego :).

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*