Placuszki z batata i selera

Placuszki z batata i selera

Placki z batata i selera to mój sprawdzony przepis na udaną i przepyszną kolację. Cieszę się, że od dziś i Wy będziecie mogli delektować się ich smakiem :).
Nie powiem Wam nic więcej na temat placuszków, za to z niecierpliwością będę czekać na Wasze wrażenia po ich skosztowaniu :).
Czas na przepis!

Proporcje na 6 sporych placuszków

Składniki

  • 200 g obranego ze skóry batata
  • 100 g obranego ze skóry selera
  • 2 ząbki czosnku
  • niepełna łyżeczka czosnku granulowanego
  • ok. pół łyżeczki soli i ok. 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki tapioki
  • 2 jajka
  • olej kokosowy do smażenia Gdzie kupić?
  • śmietana z mleka krowiego lub kokosowego do podania

Przygotowanie

  1. Na tarce o grubych oczkach ścieramy selera i batata. Batata można również zetrzeć na mniejszych oczkach.
  2. Do całości ścieramy czosnek.
  3. Dodajemy przyprawy, jajka oraz tapiokę.
  4. Całość mieszamy.
  5. Jeśli zdecydujemy się drobniej zetrzeć batata, puści on więcej soku, który następnie możemy odlać.
  6. Placki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, na średnim ogniu, po obu stronach, aż będą pięknie rumiane.
  7. Podajemy polane śmietaną.

Wskazówki odnośnie przepisu

  • Po starciu i przyprawieniu bataty i seler puszczą sok. Można go odlać, albo dodać do masy więcej tapioki, aby placuszki dawały się swobodnie przerzucać na patelni podczas smażenia.
  • Pamiętajcie, aby przed smażeniem dobrze rozgrzać olej kokosowy.
  • Czosnek granulowany można pominąć, w zamian zaś dodać więcej ząbków świeżego czosnku.
  • Sposób podania ze śmietaną to tylko moja propozycja, standardowo liczę na Waszą kreatywność :).
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Placuszki z batata i selera
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Pasztet z kurczaka zagrodowego i papryki Mimo że pasztet to trochę pracy w kuchni, gwarantuję Wam, że warto się poświęcić! Na wielkanocne śniadanie jak znalazł :). Smacznego :).
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

5 komentarzy

  1. Na 100% wypróbuję :)
    Zapraszam do mnie :)

  2. Przetestowane, zdecydowanie polecam! :)

  3. Placuszki są naprawdę pyszne! Bardzo lekkostrawne :)
    Polecam. Na pewno wypróbuję jeszcze jakiś Twój przepis!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*