Pomarańczowa babka wielkanocna

Pomarańczowa babka wielkanocna

Przyznam Wam, że ułożenie przepisu i koncepcji na tę babkę zajęło mi dokładnie 3 tygodnie. Po raz pierwszy wymyślenie przepisu, który zasłużyłoby na publikację zajęło mi tyle czasu. Szczerze mówiąc, chciałam zrezygnować z babki, bo powoli traciłam wiarę, że uda mi się upiec coś co mnie zadowoli, a tym samym zasmakuje i Wam. Możecie mi wierzyć lub nie, ale przez te 3 tygodnie upiekłam tyle babek, które wylądowały w koszu, że jak zabierałam się do pieczenia babki z dzisiejszego przepisu, to chciało mi się płakać i chyba nie wierzyłam, że się uda ;). Kombinowałam z mąkami, składnikami, ilością jajek. Miała być babka fasolowa, marchewkowa albo cytrynowa. Dziś wiem, że mój upór się opłacił – piszę do Was zajadając pyszną pomarańczową babkę, z której cieszę się jak dziecko :)!

gwk10_0234

Przepis na małą wielkanocną babę

Składniki

  • Mąki: 3 łyżki mąki kokosowej, po 1 łyżce mąki amarantusowej i jaglanej, 2 łyżki skrobi kukurydzianej Gdzie kupić?
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 150 ml śmietany (ok. pół kubka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • skórka z całej pomarańczy
  • Polewa czekoladowa: 3-4 łyżki mleka kokosowego, 1,5 łyżki oleju kokosowego, ok. 1/2 łyżki miodu, 1,5 łyżki kakao, wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Formę na babkę smarujemy olejem kokosowym i wstawiamy do lodówki lub przekładamy w inne chłodne miejsce na czas przygotowywania ciasta. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.
  2. Następnie bardzo cieniutko obieramy skórkę z pomarańczy, kroimy w bardzo drobną kostkę i zalewamy wrzącą wodą.
  3. Do miski odmierzamy mąki i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Do następnej miski wybijamy jaja.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy do niego sparzoną skórkę pomarańczową. Smażymy na maluteńkim ogniu. Do oleju i skórki dodajemy miód. Wszystko smażymy na najmniejszym ogniu przez ok. 7 minut.
  6. W międzyczasie ubijamy jajka z dwiema szczyptami soli, do momentu, aż zrobią się prawie białe.
  7. Po 5-7 min. patelnię z olejem, miodem i skórką zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
  8. Do ubitych jaj stopniowo dodajemy po 1 łyżce mieszanki mąk i śmietanę, wszystko cały czas delikatnie miksując.
  9. Na sam koniec dodajemy tłuszcz z miodem i skórką pomarańczową. Powstałą masę bardzo dokładnie mieszamy.
  10. Przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30-35 minut.
  11. Po wyjęciu babki z piekarnika studzimy ją, wyjmujemy z formy i dekorujemy polewą czekoladową i opcjonalnie wiórkami kokosowymi.

Jaka jest moja babka?

  • Babka, która tak długo „rodziła” się w mojej głowie jest bardzo delikatna.
  • Dzięki zastosowanym mąkom jest lekka, wilgotna i delikatnie piaskowa.
  • W mojej głowie zrodził się pomysł, aby ta wielkanocna babka była jasna ;). Udało się!
  • Usmażona skórka pomarańczowa nadaje babce niepowtarzalnego smaku, który świetnie komponuje się z polewą czekoladową.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Pomarańczowa babka wielkanocna
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*