Przepisy ze składnikiem: banan

banan

Roślina pierwotnie uprawiana w Azji, a dziś z powodzeniem również na innych ciepłych kontynentach, m.in. Afryce i Ameryce Południowej. W Polsce dostępne są banany żółte, ale można również spotkać banany czerwone. Banany to kaloryczne owoce o wysokim Ig (indeksie glikemicznym) wynoszącym 60. Z tego powodu nie powinny być często spożywane przez diabetyków. Banany mogą stanowić dobrą przekąskę dla osób aktywnych fizycznie. W zależności od stopnia dojrzałości banany wykazują różne właściwości zdrowotne. Banany niedojrzałe, zielone zawierają znacznie mniej cukrów niż banany bardzo dojrzałe (czasem z brązowymi plamami na skórce). Banany dojrzałe są za to lżej strawne i zawierają więcej antyoksydantów, przyczyniających się do wzmocnienia odporności. Aby w pełni wykorzystać zdrowotne walory banana, najlepiej spożywać go na surowo. W kuchni można wykorzystywać banany również do wypieków, ciast, babeczek czy ciastek. Co ciekawe, w kuchni karaibskiej banany łączy się z cebulą :). Owoce te są ponadto dobrym źródłem potasu, witaminy B6 i egzogennego aminokwasu (takiego, który musimy dostarczać z pożywieniem) – tryptofanu, stymulującego produkcję hormonu szczęścia, czyli serotoniny :)!