Przepisy ze składnikiem: bazylia

bazylia

Pochodzi z Afryki i Azji, a obecnie w wielu krajach, w tym w Polsce, uprawiana jest na skalę masową. Dostępna jest zarówno w formie suchych ziół, jak i w doniczkach. Bazylię z powodzeniem można uprawiać również w warunkach domowych. Bazylia to bardzo powszechne zioło w kuchniach całego świata. W smaku jest bardzo charakterystyczna i aromatyczna. Świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju makaronami, serem czy mięsem. Warto pamiętać, że pod wpływem obróbki termicznej bazylia traci smak, dlatego powinno się ją dodawać dopiero pod koniec gotowania. Bazylia również doskonale się sprawdza jako składnik sałatek ze świeżych warzyw. Zawiera wiele minerałów, m.in. potas, fosfor, wapń, a także witamin. Dobrze wpływa również na przemianę materii. Zdecydowanie warto wzbogacić naszą kuchnię o tę przyprawę.