Przepisy ze składnikiem: kakao

kakao

Pochodzi z Ameryki Południowej, a aktualnie uprawiane jest również na innych kontynentach, m.in w Afryce i w Azji. Jest silnym alergenem i niestety nie wszyscy mogą cieszyć się jego wspaniałym smakiem i korzystać z jego cennych wartości odżywczych. Na rynku dostępne jest w różnej formie. Można kupić kakao surowe zmielone, kakao surowe w postaci wiórków lub w formie całych ziaren. Można spotkać kakao o naturalnej zawartości tłuszczu i kakao odtłuszczone. W kuchni kakao kojarzy się przede wszystkim z produkcja smakołyków, jednak znajduje również zastosowanie w potrawach wytrawnych. Można wykorzystywać je do pieczenia ciast, ciastek, babeczek, koktajli, czekolad i wielu innych. Kakao świetnie smakuje też na surowo w połączeniu z pastą kokosową czy jogurtem naturalnym. Pod względem wartości odżywczych kakao to w głównej mierze tłuszcz. Stanowi dobre źródło magnezu, wapnia, chromu i żelaza. Wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie, dlatego wskazane jest w sytuacjach stresowych. Ponadto zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i flawonoidów.