Przepisy ze składnikiem: mleko kokosowe

mleko kokosowe

Płyn wyciśnięty z miąższu kokosa. Mleko ma biały, czasem lekko szarawy kolor, a przygotowywane własnoręcznie w domu jest zazwyczaj lekko brązowe :). Mleko kokosowe charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu. Najbardziej tłuste, jakie udało mi się spotkać, miało 21% tłuszczu :). Tego tłuszczu nie należy się obawiać, gdyż jest on bardzo cenny dla naszego organizmu. Mleko kokosowe jest delikatnie słodkie w smaku i bardzo smaczne. Zwracajcie uwagę na skład mleka jakie kupujecie! Jedyny właściwy skład mleka to: miąższ kokosa (o różnej zawartości) i woda. Niestety dostępne na naszym rynku mleko bardzo często wzbogacone jest o różne zbędne dodatki (zagęszczacze, konserwanty, cukry). Mleko kokosowe po otwarciu należy przechowywać w lodówce i dość szybko spożyć, w innym wypadku może się zepsuć. Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo uniwersalne – można go użyć do przygotowania zup, sosów, deserów, koktajli i omletów.

Gdzie kupić?