Przepisy ze składnikiem: olej kokosowy

olej kokosowy

Tłuszcz zaliczany do grupy produktów superfood. Z jego pomocą można przygotować dosłownie wszystko. Używam go w kuchni do gotowania, pieczenia, smażenia. Jest bezpieczny, ponieważ charakteryzuje go wysoka temperatura dymienia. Od niedawna oleju kokosowego używam też jako odżywkę do włosów. Warto wiedzieć, że na rynku dostępne są dwa rodzaje oleju: rafinowany i nierafinowany (tłoczony na zimno). Olej rafinowany w wyniku obróbki traci smak, w przeciwieństwie do oleju tłoczonego na zimno, który zachowuje piękny kokosowy aromat. Kolejna różnica między nimi to cena – olej rafinowany jest tańszy. Oleju kokosowego nie trzeba przechowywać w lodówce. Przez większość część roku zachowuje on stałą konsystencję, a rozpuszcza się w temperaturze 24-25 stopni. Olej kokosowy to zdrowy tłuszcz, a jego spożycie wpływa na poprawę metabolizmu i utratę wagi, w tym utratę tkanki tłuszczowej (głównie brzusznej!). Jest również niezastąpiony w okresie przeziębień, ponieważ ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Gdzie kupić?