Świąteczne piernikowe ciasteczka bezglutenowe

Świąteczne piernikowe ciasteczka bezglutenowe

Nie wiem dlaczego, ale jakoś nie wyobrażam sobie Świąt bez piernikowych ciasteczek. Hmm, może dlatego, że nie wyobrażam sobie życia bez słodkich dodatków w różnej postaci ;).
Dzisiejsze ciasteczka przygotowuje się szybko, szybko się je zjada i szybko zaczyna się za nimi tęsknić :)! Są banalnie proste w wykonaniu, a samodzielne dobieranie przypraw korzennych sprawia, że za każdym razem możecie wyczarować ciasteczka o nieco innej kompozycji smakowej. Ja czasem lubię gdy w smaku dominuje cynamon, a czasem decyduje się na nieco większą ilość kardamonu :).

Przepis na piernikowe ciastka świąteczne bez glutenu

Składnik

  • 120 g mąki kokosowej Gdzie kupić?
  • 30 g maranty trzcinowatej Gdzie kupić?
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu lub 2 łyżki syropu ryżowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy korzenne: 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki goździków mielonych, 1/4 łyżeczki imbiru mielonego, 1/4 łyżeczki kardamonu oraz szczypta gałki muszkatołowej i zmielonego ziela angielskiego
  • 1/3 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • oraz dowolne rozdrobnione orzechy albo migdały do dekoracji

Przygotowanie

  1. Do miski odmierzamy zaproponowane mąki, przyprawy oraz sodę oczyszczoną. Wszystko bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.
  2. Do wymieszanych suchych składników ciasta dodajemy żółtko, sok z cytryny, olej i miód. Zamiast miodu możecie użyć syropu ryżowego, też dobrze smakuje :)! Zagniatamy ciasto i w razie potrzeby dodajemy więcej miodu, a gdy ciasto będzie za mało zwarte – więcej mąki.
  3. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. pół centymetra i wycinamy ciasteczka, tak jak to widzicie na fotografii.
  4. Ciastka przekładamy na blachę i pieczemy przez maks. 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  5. Ciastka dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy rozdrobnionymi migdałami.
  6. Ciastka się nie starzeją, więc możecie przygotować je nawet dziś, pod warunkiem, ze nie zjecie ich do Świąt :)!

Smacznego:)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Piernikowe ciasteczka bezglutenowe
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*