Zdrowa tarta malinowa

Zdrowa tarta malinowa

Uwielbiam tworzyć przepisy takie jak ten – zdrowe, pyszne i zupełnie nieoczekiwane :)! Gdy zrobiłam to ciasto, zrozumiałam, że w życiu nie warto za dużo myśleć, zastanawiać się czy analizować. Zrozumiałam, że najważniejsze jest działanie. Wstałam z fotela i niewiele myśląc zaczęłam je robić :). Nie wiedziałam, czy coś z tego wyjdzie. Wiedziałam natomiast, że będę miała gości i dobrze byłoby ich nim poczęstować. Ciasto zniknęło tego samego dnia! Bardzo je polubiłam, jest delikatne, niezbyt słodkie, a wykorzystane składniki idealnie się ze sobą komponują. Poznajcie przepis.

gwk15_0006

Przepis na pyszną malinową tartę

Kruche placki (2 szt.)

Krem

  • ok. 250 ml zblendowanych malin
  • ok. 250 ml wody
  • 5 łyżek kulek tapioki Gdzie kupić?
  • 2 łyżki syropu z tapioki lub miodu
  • 1 niepełna łyżeczka agaru (ok. 4 g) Gdzie kupić?

Przygotowanie

  1. Maliny myjemy, przekładamy do miski i blendujemy. Następnie przecedzamy przez sito, by pozbyć się pestek. Tak przygotowany malinowy mus przelewamy do garnka, dodajemy do niego wodę i doprowadzamy do zagotowania.
  2. Do gotującej się masy dodajemy kulki tapioki i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy na najmniejszym ogniu do momentu, aż kulki tapioki staną się przeźroczyste, tj. ok. 30-40 min. Masę należy często mieszać, szczególnie na początku, bo tapioka ma tendencję do przywierania. Na sam koniec dodajemy syrop z tapioki lub miód.
  3. W międzyczasie przygotowujemy placki. Płatki i wiórki kokosowe przesypujemy do miski, dokładnie mieszamy, dodajemy olej i miód i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Powstałą masę dzielimy na dwie części, które następnie wykładamy na formy do tarty (u mnie silikonowe).
  4. Pieczemy przez ok. 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Placki powinny się ładnie zarumienić. Zarumienione placki wyjmujemy z piekarnika, a po wystudzeniu wyciągamy je z formy. Uwaga: Nie wyjmujcie placków, gdy są ciepłe, bo się pokruszą!
  5. Gotową tapiokową masą (kilka łyżek) polewamy pierwszy placek, tak, by jedynie pokryć powierzchnię placka – powstanie coś w postaci polewy.
  6. Do reszty masy dodajemy agar. który wcześniej rozpuszczamy w niewielkiej ilości (ok. 100 ml.) przegotowanej, letniej wody. Po dodaniu agaru do masy dokładnie ją mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i przekładamy na drugi placek.
  7. Tak przygotowany placek przykrywamy przygotowanym wcześniej plackiem z tapiokową polewą. Dekorujemy wiórkami kokosowymi, owocami lub dowolnie, według upodobań i fantazji :).
  8. Przed podaniem ciasto warto schłodzić w lodówce, tam też najlepiej jest je przechowywać :).

Smacznego :)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Zdrowa tarta malinowa
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*