Zdrowy blok czekoladowy

Zdrowy blok czekoladowy

Blok czekoladowy, taki z mleka w proszku, znacie ten smak? Ja znam go doskonale. Kojarzy mi się z moim ulubionym ciastem z dzieciństwa i totalną rozpustą kaloryczną :). Leżąc ostatnio i rozmyślając nad odwiecznym „coś bym zjadła” wpadłam na pomysł, że ma to być właśnie blok czekoladowy. I tak oto powstała kokosowa wersja bloku czekoladowego, który absolutnie pokochałam i który, mimo dużej ilości kalorii, zajadam z wielką ochotą :)! Dowiedzcie się jak go przygotowuję.

gwk15_0133

Przepis na blok czekoladowy

Składniki

  • 200 g mleka kokosowego w proszku Gdzie kupić?
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 2 łyżki syropu z tapioki lub innego zdrowego słodu
  • ok. 100 g dowolnych orzechów (nerkowce, brazylijskie, włoskie)
  • ok. 130 g niesiarkowanych rodzynek
  • ok. 25 g płatków kukurydzianych

Przygotowanie

  1. Mleko w proszku przesypujemy do miski.
  2. Orzechy i rodzynki rozdrabniamy w młynku, dodajemy do mleka i mieszamy.
  3. Płatki kukurydziane delikatnie rozdrabniamy w dłoniach, dodajemy do mleka, mieszamy.
  4. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kakao i energicznie mieszamy, by wszystko dobrze się rozpuściło i połączyło. Dodajemy słód.
  5. Tak przygotowany tłuszcz kokosowy przelewamy do miski z mlekiem i dodatkami. Wszystko dokładnie mieszamy. Gorącą masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Blok chłodzimy w lodówce przez minimum 2-3 godziny, aby był idealnie twardy i dobrze się kroił.
  7. Przechowujemy w lodówce.

Składniki bloku

  • Mleko kokosowe w proszku, podobnie jak płynne, cechuje się przeróżnym składem. Wybierajcie zawsze mleko kokosowe o czystym składzie, bez dodatku konserwantów. Ja wybieram mleko kokosowe w proszku firmy Diet Food! Ma super skład i super smak, polecam :).
  • Ilość dodanych do bloku orzechów, rodzynek, płatków, czy kakao możecie dowolnie modyfikować. Dodajcie tyle, na ile akurat macie ochotę.
  • Możecie zrezygnować z płatków kukurydzianych, ale mnie zależało, aby blok był chrupiący. Ten z dzieciństwa zawierał w sobie herbatniki i wafle. Wybierajcie płatki kukurydziane z dobrym składem, bez dodatku cukru. Polecam płatki firmy BioPlanet – są świetne.

Smacznego :)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Zdrowy blok czekoladowy
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

2 komentarze

  1. można pominąć dodatki i zrobić taką samą „czekoladę” ? (bez orzechów i owoców)

    • Pewnie, że można :)! Tylko proponuje wówczas użyć nieco więcej czegoś zdrowego do osłody, np. syrop kokosowy albo czegoś co lubisz najbardziej :).

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*