Zupa koperkowa z czarnym ryżem

Zupa koperkowa z czarnym ryżem

Zupa jest prosta w wykonaniu, robi się sama i nie ma w niej większej filozofii. To opinie, które często słyszę. Niby tak, choć ja oczywiście będę się czepiać ;). Uważam, że jest milion momentów kiedy można coś zepsuć w zupie i efekt końcowy wcale nie będzie taki, jak zamierzamy. Uważam tak, bo wiele razy mi się to zdarzyło :).
Kiedy po raz pierwszy robiłam dzisiejszą zupę, byłam przekonana, że nie będzie nadawała się do spożycia. Wiecie co ją uratowało? Albo w zasadzie kto ją uratował? KOPEREK :)! Tak, to jemu zawdzięczacie dzisiejszy przepis :). Gdybym nie zdążyła tego wieczoru pójść do warzywniaka, dzisiejszego przepisu by nie było ;). A tak jest pyszna, pożywna, zdrowa i fioletowa zupa z duża ilością kopru, który bardzo lubię :)!

gwk9_0006

Przepis na zupę koperkową

Składniki

  • 6-7 szklanek wody
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i pora, 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 3 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe, kilka kulek pieprzu i 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego Gdzie kupić?
  • 4 łyżki czarnego ryżu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kawałek, ok. 300 g mięsa (może być udowe z indyka)
  • 2 pęczki kopru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ryż odmierzamy do miseczki i zalewamy wodą, aby się moczył.
  2. Do garnka odmierzamy wodę. Dodajemy mięso oraz obrane warzywa – wszystkie za wyjątkiem pęczków koperku, który dodamy na sam koniec. Z powodzeniem możemy również wykonać wersję zupy (wywaru) bez mięsa, wówczas do wody wkładamy jedynie obrane warzywa.
  3. Standardowo doprowadzamy do gotowania, nie dopuszczając jednocześnie do „bulgotania” wywaru. Zbieramy z wierzchu białko, zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy. Gotujemy przez ok. 20 min. na malutkim ogniu.
  4. Następnie dodajemy wymoczony w międzyczasie ryż i gotujemy od czasu do czasu kontrolując czy ryż nie przywiera do dna. Gotujemy na malutkim ogniu do momentu aż ryż się rozklei.
  5. Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe, drobno pokrojony koperek oraz sok z cytryny. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 15 min.
  6. Przyprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.

Smacznego!

Na co zwracać uwagę przy tworzeniu zupy

  • Na wywar. Absolutnie nie możecie dopuścić, aby Wasz wywar mocno się gotował. Mocne gotowanie wywaru sprawi, że będzie mętny, przez co zupa również będzie mętna, czego nie polecam!
  • Na to, co dodacie do wywaru, i chodzi tu o warzywa, przyprawy, rodzaj mięsa czy ilość soli. Z solą uważajcie na początku gotowania wywaru. Jeśli, np. gotujecie wywar na mięsie wołowym, to w ogóle z niej zrezygnujcie zanim mięso nie stanie się miękkie. Często przesolony wywar nie pozwoli również na stworzenie odpowiedniego smaku zupy ;).
  • Zupa wymaga też najczęściej dość długiego gotowania, ale nie ma pośpiechu :)! Im dłużej się gotuje, tym jest smaczniejsza. Oczywiście nie mówię tu o zupach typu krem, a o tradycyjnych zupach.
  • W zupie każdy najdrobniejszy szczegół jest ważny. Czasem ważna jest szczypta jakiejś przyprawy, ale dodana na sam koniec gotowania. Zupa musi kipieć smakiem, tak jak zupa koperkowa z dzisiejszego przepisu!
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Zupa koperkowa z czarnym ryżem
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!
Miodownik z kremem orzechowym Jeżeli lubisz w Święta zjeść dużo orzechów i miodu w jednym jednym cieście, to zapraszam po pyszny i słodki świąteczny przepis na miodownik z kremem orzechowym!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*