O kremie z zielonego groszku mogę napisać same dobre rzeczy. Jest przepyszny, prosty w wykonaniu, zdrowy, rozgrzewający i jak stwierdzili moi bliscy, chyba nie może nie smakować.
Prostota przepisu i wykonania sprawia, że nawet osoby nielubiące długiego pobytu w kuchni spokojnie mogą sobie pozwolić na tą „przyjemność” :).
Przepis na 3 porcje kremu
Składniki
- 2 opakowania mrożonego zielonego groszku, łącznie 800 g
- 2 szklanki mleka kokosowego Gdzie kupić?
- 1,5 szklanki wody
- pół pęczka świeżej bazylii
- ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru
- nieco ponad łyżeczka soli
- ok. 3/4 łyżeczki pieprzu
- ok. 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 3 kromki żytniego chleba na naturalnym zakwasie
- 1 łyżka oleju kokosowego Gdzie kupić?
Przygotowanie
- Do garnka wsypujemy groszek, dodajemy wodę i mleko kokosowe.
- Dodajemy przyprawy, wg preferencji (u mnie wyglądało to tak jak zapisałam w składnikach).
- Następnie dodajemy umyte gałązki bazylii. Wszystko gotujemy ok. 20-25 min.
- Na koniec całość blendujemy na gładki krem.
- W zależności od preferencji można dodać mleka bądź wody. Zależy to od tego jak gęste kremy lubicie jeść.
- Na sam koniec po zblendowaniu dodajemy imbir pokrojony w plasterki. Ja lubię jak smak imbiru jest delikatnie wyczuwalny. Imbir można również zetrzeć na tarce lub dodać go wcześniej. Wszystko zależy jak bardzo go lubicie.
- Po dodaniu imbiru gotujemy jeszcze przez ok. 10 min. na maluteńkim ogniu, aby wydobył swój aromat.
- Na sam koniec całość przecieramy przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych skórek groszku lub gałązek bazylii. Imbir pozostawiamy w całości w zupie.
- Podajemy z grzankami z chleba żytniego, podsmażonymi na patelni na oleju kokosowym.
Długo szukałam sposobu na podanie kremu. Padło na grzanki i wyszło bardzo smacznie :).
Może macie inne pomysły? Z chęcią je wypróbuję!
Trzy informacje
- W okresie jesiennym i zimowym mamy niestety ograniczony dostęp do świeżych warzyw. Nie stresujcie się, te mrożone są też wartościowe pod kątem odżywczym.
- Groszek zielony to dobre źródło białka roślinnego i niehemowego żelaza, dlatego też powinien znajdować się w diecie wegetarian.
- Związki zawarte w bazylii mają szerokie zastosowanie w medycynie. Oto kilka z nich: bazylia zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na wzrok dzięki dużej zawartości witaminy A, skutecznie walczy ze wzdęciami, przywraca równowagę trawienną, oczyszcza nerki.




