Zupa krem z zielonego groszku i bazylii

Zupa krem z zielonego groszku i bazylii

O kremie z zielonego groszku mogę napisać same dobre rzeczy. Jest przepyszny, prosty w wykonaniu, zdrowy, rozgrzewający i jak stwierdzili moi bliscy, chyba nie może nie smakować.
Prostota przepisu i wykonania sprawia, że nawet osoby nielubiące długiego pobytu w kuchni spokojnie mogą sobie pozwolić na tą „przyjemność” :).

Przepis na 3 porcje kremu

Składniki

  • 2 opakowania mrożonego zielonego groszku, łącznie 800 g
  • 2 szklanki mleka kokosowego Gdzie kupić?
  • 1,5 szklanki wody
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • nieco ponad łyżeczka soli
  • ok. 3/4 łyżeczki pieprzu
  • ok. 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3 kromki żytniego chleba na naturalnym zakwasie
  • 1 łyżka oleju kokosowego Gdzie kupić?

Przygotowanie

  1. Do garnka wsypujemy groszek, dodajemy wodę i mleko kokosowe.
  2. Dodajemy przyprawy, wg preferencji (u mnie wyglądało to tak jak zapisałam w składnikach).
  3. Następnie dodajemy umyte gałązki bazylii. Wszystko gotujemy ok. 20-25 min.
  4. Na koniec całość blendujemy na gładki krem.
  5. W zależności od preferencji można dodać mleka bądź wody. Zależy to od tego jak gęste kremy lubicie jeść.
  6. Na sam koniec po zblendowaniu dodajemy imbir pokrojony w plasterki. Ja lubię jak smak imbiru jest delikatnie wyczuwalny. Imbir można również zetrzeć na tarce lub dodać go wcześniej. Wszystko zależy jak bardzo go lubicie.
  7. Po dodaniu imbiru gotujemy jeszcze przez ok. 10 min. na maluteńkim ogniu, aby wydobył swój aromat.
  8. Na sam koniec całość przecieramy przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych skórek groszku lub gałązek bazylii. Imbir pozostawiamy w całości w zupie.
  9. Podajemy z grzankami z chleba żytniego, podsmażonymi na patelni na oleju kokosowym.

Długo szukałam sposobu na podanie kremu. Padło na grzanki i wyszło bardzo smacznie :).

Może macie inne pomysły? Z chęcią je wypróbuję!

Trzy informacje

  • W okresie jesiennym i zimowym mamy niestety ograniczony dostęp do świeżych warzyw. Nie stresujcie się, te mrożone są też wartościowe pod kątem odżywczym.
  • Groszek zielony to dobre źródło białka roślinnego i niehemowego żelaza, dlatego też powinien znajdować się w diecie wegetarian.
  • Związki zawarte w bazylii mają szerokie zastosowanie w medycynie. Oto kilka z nich: bazylia zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na wzrok dzięki dużej zawartości witaminy A, skutecznie walczy ze wzdęciami, przywraca równowagę trawienną, oczyszcza nerki.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Zupa krem z zielonego groszku i bazylii
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*